Η περιοχή - Η Ήπειρος

Click για συνέχεια
Το Ζαγόρι, η Κόνιτσα
και η γύρω περιοχή
Click για συνέχεια
Αρχαιολογικοί
χώροι & μνημεία
Click για συνέχεια
Η φύση
της Ηπείρου

Οι μαρτυρίες για ανθρώπινη ύπαρξη μας οδηγούν περίπου 38.000 χρόνια π.Χ. στη βορειοδυτικά κείμενη περιοχή της Ελλάδος, την Ήπειρο επονομαζόμενη. Η λέξη ΗΠΕΙΡΟΣ προσδιορίζει την σημασία του απείρου, του αχανούς και θεωρείται η αρχέγονη ρίζα της φυλής των Σελλών - Ελλήνων.

Η Νομαρχία Ιωαννίνων καλύπτει 4.990 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα μοναδικό περιβάλλον με ένα πολύ χαρακτηριστικό πολιτισμό. Το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από βουνά τα οποία αποτελούν συνέχεια της μεγάλης οροσειράς της Πίνδου. Όχι μακριά, βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων βρίσκονται τα συγκροτήματα χωριών του Ζαγορίου και της Κόνιτσας, αμφότερα ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς.

Μια τεράστια έκταση πυκνοδασωμένη, μαύρη πεύκη, κόκκινη πεύκη, βελανιδιές, οξυές, καστανιές, σφενδάμους, έλατα, περιβαλλόμενα από αληθινά εκπληκτικά τοπία, δείχνοντας μια αξιοσημείωτη ποικιλία για μια σχετικά μικρή περιοχή. Επιβλητικά βουνά και γραφικές κοιλάδες που τις διατρέχουν ορμητικά ποτάμια, ενώ συχνά εμφανίζονται πανέμορφοι καταρράκτες και ρυάκια. Πανύψηλοι σαν πύργοι βράχοι και χαράδρες που κόβουν την ανάσα παρουσιάζονται σε κάθε καμπή του δρόμου, η μία μετά την άλλη ακόμα πιο απότομη, ακόμα πιο βαθειά.

Ο Εθνικός Δρυμός του Βίκου - Αώου βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του κορμού της Πίνδου και συμπεριλαμβάνει τη χαράδρα του Βίκου, η οποία θεωρείται σαν η μεγαλύτερη και βαθύτερη της Ευρώπης. Πανέμορφη και η χαράδρα του ποταμού Αώου, μεταξύ των οροσειρών του Σμόλικα και της Τύμφης. Τα παραδοσιακά σπίτια του Ζαγορίου και της Κόνιτσας ενσωματώνονται τέλεια και αρμονικά με τη μορφολογία των πέτρινων όγκων της περιοχής, δίνοντας την εντύπωση, ότι αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του περιβάλλοντος.

Αγριολούλουδα, πολυάριθμα ενδημικά φυτά, μεγάλη ποικιλία από πλατύφυλλα δέντρα και η πλούσια πανίδα, θηλαστικά όπως η καφέ αρκούδα, ο αγριόγατος (LYNX), αγριόγιδα, αλεπούδες, 80 είδη πουλιών, όπως ο χρυσαετός και οι μαύροι δρυοκολάπτες, είδη που σχεδόν έχουν εκλείψει αλλού, μπορεί να τα παρατηρήσει κανείς εάν ακολουθήσει τα μονοπάτια. Πολύ κοντά στο Μέτσοβο και στα διοικητικά όρια των περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκεται η προστατευόμενη περίφημη VALLIA CALDA, τοπία όπως το Αρκουδόρεμμα, εκπληκτικής ομορφιάς.

Σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική, καθώς η πέτρα αφθονεί σχεδόν παντού, χρησιμοποιείται σε όλες τις κατασκευές. Κομμάτι αυτής της «αγαπημένης ιστορίας», αποτελούν τα φημισμένα μονότοξα και πολύτοξα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου και της Κόνιτσας, δείγματα μιας ανεπανάληπτης παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής, που άνθισε στις περιοχές αυτές τον 18ο και 19ο αιώνα όταν αποτελούσαν τα μοναδικά περάσματα κατοίκων, ζώων και υλικών προς τη Θεσσαλία και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η πέτρινη σκάλα του Βραδέτου (1.144 σκαλοπάτια), ένα καγκελωτό, φιδωτό πέτρινο μονοπάτι ανεβαίνει ένα σχεδόν κάθετο βράχο, ενώνoντας το χωριό Βραδέτο με τον πολιτισμό. Ο επαρχιακός δρόμος έφθασε μετά το έτος 1960.

Ο νομός Ιωαννίνων, η Ήπειρος εν γένει, είναι τόπος πλούσιος σε θαυμάσιους αρχαιολογικούς χώρους, επισκέψιμους, όπως το σπουδαίο Μαντείο της Δωδώνης, το παλαιότερο στην Αρχαία Ελλάδα. Μετά από ανασκαφές τεκμηριώθηκε η λειτουργία του από την εποχή του χαλκού (2600 - 1100 π.χ.) εως τα τέλη του 4ου αιώνος μ.χ., όταν η χριστιανική λατρεία διαδέχτηκε τη λατρεία του Δωδωναίου Διός. Μέχρι και τον 5ο αιώνα π.χ. πιστευότανε οτι η ιερή Βαλανιδιά ήταν η κατοικία του θεϊκού ζεύγους, του Διός και της Διώνης.

Κοντά στο Δέλτα που σχηματίζουν οι ποταμοί Αχέρων και Κοκκυτός, βρίσκεται το Νεκυομαντείο, το οποίο θεωρείται μοναδικό στο Μεσογειακό χώρο. Οι αρχαίοι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες, εθίζονταν στην επικοινωνία με τις ψυχές των προσφιλών τους νεκρών συγγενών. Σύμφωνα με τη Μυθολογία, στην εμπνέουσα το δέος Αχερουσία Λίμνη, ο Χάρων παραλάμβανε τους νεκρούς και τους μετέφερε με τη βάρκα του στο βασίλειο του Πλούτωνα και της Περσεφόνης. Για την μεταφορά αφαιρούσε από το στόμα του νεκρού τον «οβολό», έθιμο που ακόμα και σήμερα τηρείται στην Ήπειρο.

Κοντά στην Πρέβεζα, οι αρχαιολογικοί χώροι της ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ και της ΚΑΣΣΩΠΗΣ. Τα ερείπια της Νικοπόλεως με Ρωμαϊκές και παλαιοχριστιανικές μνήμες, πόλη που ίδρυσε ο Οκταβιανός Αύγουστος μετά την περιφανή νίκη του επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στην Ναυμαχία του Ακτίου. Η ΚΑΣΣΩΠΗ, πολεοδομικό πρότυπο μικρής αρχαιοελληνικής πόλης, κείται σε στρατηγική για την εποχή γεωγραφική θέση, με εξαιρετική θέα στο Ιόνιο.

Από την Ήπειρο πηγάζουν πολλοί ποταμοί, όπως ο Αχελώος, ο Άραχθος, ο Αλιάκμων, ο Σαραντάπορος, ο Βοϊδομάτης, ο Καλαμάς, ο Λούρος, ο Αχέρων, κατευθυνόμενοι προς βορειοδυτικά, ανατολικά, και νοτιοδυτικά της περιοχής. Λίμνες όπως η ΠΑΜΒΩΤΙΣ των Ιωαννίνων, με το γραφικό νησάκι της, η λίμνη των ΠΗΓΩΝ ΑΩΟΥ, η λίμνη ΖΑΡΑΒΙΝΑΣ και σε υψόμετρο περίπου 2.000 μ. οι δύο περίφημες ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΕΣ, του Σμόλικα και της Τύμφης.

Η Ήπειρος είναι διάσπαρτη από Βυζαντινά και μεταβυζαντινά Μοναστήρια και Εκκλησίες. Η μικρή μοναστική πολιτεία του νησιού της Λίμνης των Ιωαννίνων είναι ένα πρώτο δείγμα του πολιτισμού, των παραδόσεων και των θρύλων άλλων εποχών. Σε απόσταση 135 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται η Μοναστική Πολιτεία των Μετεώρων, μοναστηρίων που λειτουργούν ακόμα και σήμερα, πάνω σε θεόρατους βράχους, μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Τέλος, ο επισκέπτης σε μια μέση απόσταση 90 χλμ. προσεγγίζει οδικά τις δαντελλένιες ακρογιαλιές του Ιονίου Πελάγους όπως τα: ΣΥΒΟΤΑ, ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ, ΠΑΡΓΑ, ΛΥΓΙΑ και ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ Πρεβέζης.

Άλλες ενδιαφέρουσες διευθύνσεις στο Internet για την Ήπειρο:

GRAND HOTEL PALLADION
Νότη Μπότσαρη 1, ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ. 26510.25856-9
Fax 26510.74034
E-mail: palladion@otenet.gr

Alfastar Hellas © 2000-2010